Nieuwsoverzicht

A&C Hulshout investeert in nieuwe friet lijn

18-4-2011

Verbist aardappelen investeerde in 2008 in een nieuw bedrijfsgebouw, en maakte hij plannen voor een, volledig geautomatiseerde installatie, bestaande uit een nieuwe sorteermachine, waslijn, snijlijn én verpakkingslijn. Doel: de uurproductie verhogen met hetzelfde aantal werknemers.

 

 

Verbist aardappelen is een familiebedrijf dat zich al veertig jaar gespecialiseerd heeft in de verwerking van aardappelen. Het profileert zich in het bijzonder als toeleverancier van geschilde en versneden aardappelproducten aan frituristen. Het bedrijf groeide uit zijn voegen in Nijlen, waar het allemaal begon, en opteerde voor een totaal nieuwe start in de industriezone van Hulsthout. Een ideale gelegenheid om zich te verzekeren van de nieuwste (automatiserings)technieken.

Logica
De volledige nieuwbouw is gegroeid vanuit de logica van de dagelijkse werking van het bedrijf. De vrachtwagens met aardappelen rijden via een weegbrug vooraan het gebouw naar de, aan de zijkant gelegen, zes inrijpoorten. In de ‘foodsave’-zone worden ze automatisch gelost, waarna de aardappelen met een transportband naar de sorteermachines worden gevoerd. Extra kleine exemplaren en afval worden er automatisch uitgesorteerd. Vervolgens wordt de tussenmaat er ook automatisch uitgesorteerd waarna deze, automatisch terug naar de vrachtwagen worden getransporteerd voor verwerking door een ander bedrijf. Voor het lossen van de vrachtwagens met aardappelen werd een ‘parkeerassistentie’ ontwikkeld om de wagens precies voor de transportband te loodsen. De aardappelen met het juiste formaat worden in bunkers opgeslagen, om ze vervolgens automatisch te wassen en te schrapen (schillen). Een deel van de geschilde aardappelen wordt automatisch verpakt voor verkoop, terwijl een ander deel automatisch in een gekoelde ruimte (8° C) wordt versneden en ontwaterd. Als volgende techniek in de productielijn is er een kleurensorteermachine, die er zorg moet voor dragen dat er geen zwarte puntjes aanwezig zijn in de rauwe frieten. Deze tot frieten versneden aardappelen gaan tot viermaal door de kleurendetector, waarna droogkoeling, weging en verpakking het proces afsluiten. Op het einde van dit proces wordt alles opgeslagen, bij 0° C, in een 230 m² grote koelkamer.
Om aan de hoge hygiënevoorschriften te voldoen, lopen alle leidingen, hoog in de ruimte, over verzinkte kabelbanen, en daar waar ze langs de wanden lopen, zitten ze gehuld in een inoxmantel. Achter het gebouw is ook een eigen waterzuiveringinstallatie gebouwd.

Doorgedreven automatisering
De automatisering is zover doorgedreven dat Verbist aardappelen zich bij de modernste aardappelverwerkingsbedrijven van België mag rekenen. De ‘state of the art’ automatisering is het resultaat van een perfecte samenwerking tussen Electro Wijnants, ingenieursbureau ACE en leverancier Siemens. ”De volledige elektrische installatie, met inbegrip van bekabeling, vermogen, bordenbouw, automatisering en beveiliging zijn door ons uitgevoerd. Echter, in eerste instantie hadden wij enkel de opdracht binnengehaald voor de uitvoerring van de verlichting en vermogenverdeling. Vermits Carl Verbist enkel het mechanische gedeelte van de productiemachines heeft besteld bij gerenommeerde machinebouwers in Nederland, werd ons ook gevraagd om deze machines aan te sluiten”, aldus Geert Wijnants, zaakvoerder van dit in Borgloon gevestigde bedrijf.

 

 

Gezien de doorgedreven automatisering van deze installatie had Electro Wijnants nood aan engineeringcapaciteit, zowel voor het uitwerken van de elektrische schema’s, het uitvoeren van kabel- en kortsluitberekeningen als de PLC-programmatie en de visualisatie. Geert Wijnants: “We zijn al twintig jaar thuis in deze materie, maar het is telkens weer maatwerk voor de klant. Naast het algemeen laagspanningsbord en de vermogenborden, moesten we nu ook de meer complexe automatiseringsborden bouwen. We gingen daarom op zoek naar een partner die ons kon helpen bij de uitwerking van dit alles. Zo kwamen we terecht bij ingenieursbureau ACE uit Hasselt”.
In een eerste fase zijn er de nodige afspraken gemaakt met alle betrokken partijen, om alzo een goed zicht te krijgen op de totale installatie. Samen met de eisen en wensen van Carl Verbist heeft ACE dan een totaal automatiseringsconcept uitgewerkt. Een belangrijke eis hierin was de eenvoud van bediening en onderhoud.

Complementaire samenwerking
Ingenieur Nico Wouters van ACE: “We zijn als één partij naar de machinebouwers getrokken om zicht te krijgen op de werking en het uitzicht van de installaties. We kozen voor een totaal geïntegreerde automatisering die niet alleen de productie, maar ook de verlichting en koeling stuurt. Ecologisch en tegelijk kostenbesparend. We hebben zo oplossingen aangereikt waar de klant niet eens aan had gedacht. Op een dergelijke manier kunnen meedenken met de klant heeft een duidelijke meerwaarde opgeleverd”.
Het totale concept is verder uitgewerkt tot elektrische schema’s met de selectie van alle te gebruiken materialen, zodat Elektro Wijnants de elektrische borden kon bouwen. Nico Wouters: “De opdracht van ACE is niet beperkt gebleven tot de productiemachines. Uiteindelijk hebben wij voor dit project de volledige electrical engineering uitgevoerd; d.w.z. het ontwerp en het tekenen van de elektrische schema’s voor het algemeen laagspanningsbord (ALSB), de verlichting, de vermogenverdeling, de koeling en dus alle productiemachines. Ook de programmatie is volledig door ons uitgevoerd. Niet alleen voor alle productiemachines, maar ook voor de verlichting. Deze wordt ook via een Siemens PLC gestuurd om de lichtintensiteit aan te passen aan de noden van het moment”. En Geert Wijnants besluit: “Tenslotte hebben we ook gezorgd voor een maximale visualisatie. Het vergemakkelijkt de controle van het volledige proces, en door gebruik te maken van een ‘web based application’ kan de eigenaar overal inloggen – in zijn kantoor, bij hem thuis of zelfs onderweg vanuit de (vracht)wagen”.

Verbist aardappelen is momenteel uitgegroeid tot een aardappelverwerkingsbedrijf van de nieuwste generatie. Hier is jarenlange traditionele ervaring in harmonie met de allernieuwste en modernste technieken samengevloeid. Na de definitieve opstart zullen hier amper twee medewerkers volstaan, om de volledige productieafdeling te laten functioneren.

http://www.verbistnijlen.be/ 

<<
 


Terug naar het nieuwsoverzicht

Headlines

Beste uienschiller oud en vertrouwd
Lees hier over de beste uienschiller op de markt welke al wat dienstjaren a... Lees verder
Rollenschrapmachine - NIEUWE GENERATIE
Door de nieuwe, unieke en revolutionaire aandrijving van trommel en ro... Lees verder